Mediation

Mediation in het onderwijs

Ondanks de inzet van alle partijen om een oplossing te vinden in een arbeidssituatie, lukt dit soms niet. Als dit het geval is, kan een gesprek met alle partijen die een bijdrage kunnen leveren aan het oplossen van het vraagstuk helpend zijn. Dit gesprek moet plaatsvinden onder begeleiding van een onafhankelijk persoon/mediator, die vooral het proces begeleidt in het zoeken naar een oplossing.

Mediation is niets anders dan uw conflict onder begeleiding oplossen. Een groot voordeel van mediation is dat een zaak daarmee vaak sneller wordt opgelost dan wanneer die voor de rechter komt. Daarom is het in veel gevallen goedkoper. Uit voortdurend eigen onderzoek van de Raad bij rechtbanken en het Juridisch Loket blijkt dat in twee derde van de gevallen mediation binnen vijftien weken is afgerond. In ruim driekwart van de gevallen zijn beide partijen tevreden met de afloop.
Doordat u en de wederpartij zelf met de oplossing komen, sluit de oplossing vaak goed aan op de wensen van u en de ander. De kans op een duurzame afspraak en een redelijke verstandhouding is na een succesvolle mediation dan ook groter dan bij een rechtszaak.

Bij mediation in het onderwijs komt u samen met de wederpartij tot een oplossing. Het gaat er daarbij minder om wie er juridisch ‘gelijk’ heeft en meer om een oplossing die voor iedereen aanvaardbaar is. Zolang er van beide kanten bereidheid bestaat om naar een oplossing te zoeken, heeft mediation kans van slagen.

Benieuwd naar mijn werkwijze?

Uiteraard vertel ik u graag hoe ik te werk ga! Heeft u een vraag? Bel mij dan op 06 – 51380382 of ga naar werkwijze toe.

Ga naar werkwijze